Info för boende
Välkommen till Brf Kuberna! (Uppdaterad 20240522)
Vi i styrelsen hälsar dig välkommen till Bostadsrättsföreningen Kuberna och hoppas du kommer att trivas i vår förening. För att underlätta för dig att komma tillrätta i föreningen har vi sammanställt denna information.
Du är en del av föreningen
En bostadsrättsförening bygger på gemenskap och delaktighet. Föreningen och fastigheten har vi tillsammans och vårt gemensamma boende blir vad vi själva gör det till. Att äga en bostadsrätt innebär att vi alla har ett ansvar för våra gemensamma utrymmen och skötsel av dessa. Exempel kan vara att inte bara gå förbi om du ser något skräp utan att plocka upp det. Alla kan hjälpa till på sitt sätt.
Om du har tankar, idéer eller förslag på förbättringar så kontakta gärna styrelsen via e-post styrelsen@brfkuberna.se eller kontakta någon av styrelsens medlemmar. Information finns på anslagstavlorna i entréerna och på hemsidan.
Vi (styrelsen) vill gärna ha din epost också för att kunna snabbt delge info o dyl. Mejla din epostadress till styrelsen@brfkuberna.se.
Bostadsrättsföreningens styrelse
Styrelsen väljs av föreningsstämman en gång om året och namnen på nuvarande styrelsemedlemmar finns angivna på anslag i entréerna.
Förvaltare
Bostadsrättsföreningens ekonomiska förvaltning sköts av SBC (www.sbc.se) och den tekniska förvaltningen sköts också av SBC.
SBC hanterar t.ex.:
- Överlåtelser
- Pantförskrivningar
- Hyres-/månadsavgiftsbetalningar
Kontakt till SBC:
0771-722 722
www.sbc.se
Du kan logga in på sbc (hemma.sbc.se) med ditt BankID. Där hittar du info om föreningen, kontaktlistor etc.
SBC sköter också den tekniska förvaltningen vilket bland annat innefattar:
- Veckovis underhållsrond i fastigheten
- Skador på och i fastigheten
- Byte av lampor och lysrör
Felanmälan
Se anslag i porten "Vem felanmäler vad".
Kontakt SBC: 0771-722 722 eller på kundtjanst@sbc.se eller via https://www.sbc.se/kontakt/felanmalan/.
Det gör skillnad om du anmäler avvikelser så snart du stöter på dem. Det kan vara dörrar som inte stängs, en hiss som inte fungerar som den ska, skadegörelse eller annat. På det sättet hjälps vi åt att bibehålla en bra boendemiljö och undviker onödiga kostnader om skadan förvärras. Kontakta gärna styrelsen om du är osäker på vem felanmäler vad.
Felanmälan hiss
Vid fel eller stopp på hissarna gäller telefonnummer till Amsler hiss. Försök lokalisera felet själv först om dörren inte vill gå igen helt. Telnummer felanmälan: 08 746 80 25. Be om att få felet åtgärdat så snart som möjligt pga att vi har boende som är beroende av en fungerande hiss.
Jourtjänst
Vid akut fara för väsentlig skada på fastigheten skall alltid den tekniska förvaltaren kontaktas på jourtelefon. Dock är kostnaden för en jourutryckning belagd med en hög avgift, så vi vill undvika onödiga utryckningar. Översvämning är alltid ett akutärende.
Kontakt jourtjänst 16.00 - 7.30 samt helger. Se portanslag för telefonnummer.
Avgift till föreningen
Månadsavgiften fastställs av styrelsen årligen och skall täcka föreningens utgifter. Avgiften skall vara bostadsrättsföreningen tillhanda senast dagen före månaden den avser. Kontakta SBC om du inte fått avier utskickade. Du kan även betala din avgift via autogiro - anmälan sker genom din bank direkt eller så kontaktar du SBC.
Andrahandsuthyrning av bostadsrätt/hyresrätt
Andrahandsuthyrning ansöks skriftligen hos styrelsen. Varje ansökan prövas och för att få tillstånd att hyra ut i andra hand krävs att du har beaktansvärda skäl. Dessa kan vara: Tillfälligt arbete eller studier på annan ort, utlandstjänstgöring, provbo i ett samboförhållande etc.
Mer utförligt om detta hittar ni på vår hemsida.
Tvättstugan
För att kunna tvätta måste tid bokas med tvättlås via bokningstavlan utanför tvättstugan. Du får överta nyckel och tvättlås från föregående lägenhetsinnehavare. Vid förlust av nyckel eller kolv står lägenhetsinnehavaren för nyanskaffning och kostnad för detta.
Observera att en tid som inte utnyttjas får "övertas" 30 minuter efter utsatt tid. Tumlare och torkskåp får utnyttjas 60 minuter efter din tid.
Det är viktigt att filter i torktumlaren rengörs efter varje torkning. Gör rent efter dig, så att nästa person inte behöver börja med att städa efter dig. Fel på maskiner skall omgående anmälas till SBC. Sätt upp en lapp när du gjort det, så att andra blir informerade.
Kabel-TV och bredband/telefoni
Bredband: Föreningen har avtal med Bahnhof
(Bredband Kundnr. B54624)
Bahnhof: Tfn 010-510 00 00 eller
TV: Tele2 för grundutbud TV (Kundnr 6089304)
Nycklar
Det är väldigt viktigt att du som nyinflyttad får samtliga nycklar av den tidigare ägaren. Nycklar för låskolven för bokning av tvättstugan är också utdelade till varje lägenhet.
Nycklar till gemensamma systemet administreras av Låsmakarna AB, Högbergsgatan 85. Tel 08-642 6303. Tvättstugenycklar felanmäls till SBC. Då SBC tagit loss låskolven går man själv till Great Security Låsmakarna/Högbergsgatan och de ordnar nyckel och låskolv som funkar ihop.
Sopor och pappersåtervinning
Observera att sopnedkasten i trapphuset endast får användas till hushållssopor. Ställ aldrig ut soppåsar utanför din dörr, det både luktar illa och är brandfarligt.
Alla förpackningar i glas, kartong, plast och metall samt tidningar ska källsorteras och lämnas till återvinning på en återvinningsstation. Närmsta finns på Västgötagatan 5. Det finns även ett återvinningsrum på Fatbursgatan 33.
OBS! Det är inte tillåtet att ställa något i trapphuset, i källaren eller i övriga gemensamma utrymmen.
Förråd
Till alla lägenheter tillhör ett källarförråd. Föreningen har också källarförråd som kan hyras ut. Kontakta styrelsen om du är intresserad.
Cyklar
Cyklar kan ställas i cykelrum.
OBS! Cykelrummen är ej till för förvaring av mopeder eller motorcyklar.
Hemförsäkring
Om skada på fastigheten uppstår genom olyckshändelse i någon lägenhet så har föreningen en fastighetsförsäkring som täcker föreningens kostnader. I bostadsrättsföreningens försäkring ingår ej kollektivt bostadsrättstillägg.
Namnskylt
Kontakta SBC felanmälan för att få namnskylt i porten.
Parabolantenn
Det är inte tillåtet att montera parabolantenn på fasad, yttertak eller balkong, dvs på fastighetens utsida.
Blomlådor
Det är inte tillåtet att montera blomlåda på utsidan av balkongen. Skulle olyckan vara framme är det du som bostadsrättsinnehavare/hyresgäst som är ansvarig.
Fågelmatning
Det är inte tillåtet att mata fåglarna i närheten av fastigheterna då resterna från matningen lätt drar till sig t.ex. råttor.
Brandsäkerhet
Innehavare av byggnad är skyldig att vidta åtgärder för att förebygga och bekämpa brand.
Detta innebär att följande måste beaktas inom föreningen:
Det är absolut förbjudet att ställa tillhörigheter i trapphuset. Tänk på att om det börjar brinna och det samtidigt blir strömlöst i trapphuset ska man kunna ta sig ut i ett totalmörker – saker som står i vägen kan utgöra en direkt livsfara vid nödutrymning. Detta kan också hindra ambulanspersonal att ta sig fram i trapphuset om någon behöver hjälp.
Observera att Barnvagnar och cyklar inte får stå i trapphuset eller entréerna på grund av brandrisken. I ett prejudicerande fall under 2006 gjordes detta väldigt klart att det inte är tillåtet för att de hindrar fri väg och för att de kan avge väldigt giftig brandrök.
Botrivsel
Tänk på att ditt golv är grannens tak och att dina väggar också är någon annans väggar. Visa alltid respekt genom att tänka på ljudnivån och då framför allt mellan 22:00 – 07:00. Undvik att diska i diskmaskinen eller tvätta i tvättmaskinen under dessa tider. Om du planerar fest brukar det upplevas som en fin gest om det meddelas i förväg, t.ex genom ett anslag i porten. Observera dock att detta inte ger dig rätt att störa, utan du måste fortfarande visa dina grannar hänsyn och om någon ber dig sänka ljudvolymen också göra detta.
Om du blir utsatt för allvarliga störningar, om du upplever grannen som hotfull eller misstänker att hen kan bli våldsam bör du ringa polisen. Samma sak gäller om du misstänker att någon far illa. Då ska du ringa Polisen 112.
Om du misstänker att någon ung människa (under 18 år) far illa så kan du göra en orosanmälan hos socialtjänsten.
Att bo i en bostadsrättsförening förutsätter:
Att engagera sig i föreningen och bidra till att vi har det fint både inne och ute på våra gemensamma utrymmen.
Solidaritet mot föreningen och sina grannar
Förståelse för och efterlevnad av utfärdande bestämmelser, så som trivselreglerna.
Tolerans och hänsynstagande de boende emellan.
Till sist vill vi än en gång önska dig varmt välkommen i vår fina förening och hoppas att du kommer att trivas tillsammans med oss!
Vänliga hälsningar,
Styrelsen Brf Kuberna